De komende periode zal Voicedata verschillende gastlessen verzorgen op het ROC van Twente in Hengelo. Het is de eerste keer dat Voicedata meewerkt aan een gastcollege-structuur in deze vorm. Om de aansluiting tussen theorie en praktijk te verbeteren en studenten kennis te laten maken met ons vakgebied zal Voicedata in 3 verschillende colleges uitwijden over internet, vaste telefonie en mobiele telefonie.

Uiteraard is Voicedata ook een erkend ICT leerbedrijf. Elk jaar ontvangen wij 2 meewerkende stagiairs die op onze supportafdeling achter de schermen meehelpen. Deze periode is leerzaam voor de stagiair en raakt alle facetten van VoIP en internetdienstverlening. De studenten werken echt mee binnen de afdeling en doen zo waardevolle werkervaring op.

Het eerste college zal uitleg geven over de geschiedenis en de ontwikkeling van het internet. Daarnaast zullen verschillende varianten van het internet aan bod komen, vanaf ISDN en ADSL tot glasvezel en 4G. De bijbehorende hardware zal worden getoond en er zal gesproken worden over de verschillende aansluitingen en de uitleg hoe deze thuis aan te sluiten (praktijk).

Twee weken later is het college over vaste telefonie gepland. Eerst zullen analoge telefonie en ISDN telefonie aan bod komen, maar al snel wordt de stap gemaakt naar VoIP: bellen over internet. Welke protocollen worden gebruikt, hoe ziet een telefooncentrale er uit, en wat is nu eigenlijk het verschil tussen analoog bellen en bellen via het internet; afgezien van de manier van verbinden.

Het laatste college over mobiele telefonie is opgebouwd in de korte geschiedenis die mobiele telefonie heeft. Begin jaren 90 was een grootschalige verspreiding van mobiele telefonie nog een utopie, nu kunnen we haast niet meer zonder onze smartphone. De tussenstappen worden zorgvuldig uitgelegd en ook hier wordt aandacht besteedt aan de praktijk; hoe worden verbindingen gemaakt, waarom vallen delen van gesprekken weg en waarom merken we tegenwoordig nog steeds haperingen wanneer we reizen en telefoneren tegelijk?

De colleges worden gegeven in combinatie met de diensten van Voicedata, door verschillende praktijkvoorbeelden te geven en onze proposities te gebruiken voor verdere verdieping. Zakelijk internet, Managed Voice en Managed Mobile zijn ideale voorbeelden van diensten op de verschillende focusgebieden.